KokkolaWorks / Pippa Laukan ainutlaatuinen suhde Kokkolaan

Pippa Laukka viihtyy Keski-Pohjanmaalla: “Kokkolassa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee”

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, kirjailija ja kolumnisti Pippa Laukalla on ainutlaatuinen suhde Kokkolaan. Aviopuolison kasvukaupunki ja perheen mökkikunta on Laukalle rakas vapaa-ajanviettopaikka, joka osaa myös yllättää.

Pippa Laukka, mitä sinulla tulee Kokkolasta ensimmäisenä mieleen?

“Kokkolasta tulee mieleen luonto, selkeys ja puhtaus. Ne ovat asioita, mistä saan omassa arjessani paljon iloa ja hyvinvointia”, Laukka kertoo.

Aviopuolison kasvukaupungista on muodostunut perheelle tärkeä paikka, vaikka Laukan kotikunta onkin Helsinki. Laukka kokee, että eteläsuomalaisilla voisi olla keskipohjalaisesta elämäntyylistä paljon opittavaa.

“Helsingissä korostuu tietty juurettomuus – monesti sanotaan, että tämä kaupunki tyhjenee juhannuksena, kun kaikki helsinkiläiset lähtevät koteihinsa”, Pippa nauraa.

Salamajärven kansallispuisto.

Vattajanniemi.

Luonto on Keski-Pohjanmaalla aina läsnä. Salamajärven kansallispuiston komeilla kankailla mutkittelevat ulkoilureitit ja rannikolla kuvankaunis Vattaja hiekkadyyneineen ovat vain muutamia esimerkkejä alueen ympäristön monimuotoisuudesta.

Laukka arvelee, että kokkolalaiset ovat kasvaneet luonnon keskellä, minkä kautta paikallinen luonne on muotoutunut juurevaksi ja käytännönläheiseksi.

“Koska Kokkolassa on tarvittu tiettyä uudisraivaajahenkeä, on uskallettu tehdä, uudistaa ja yrittää”, hän pohtii.

Yritysten ja innovaatioiden kaupunki

Laukan kokemuksen mukaan kokkolalaiset ovat laadun edelläkävijöitä, ja monet paikalliset yritykset ovat ponnistaneet maailmalle.

“Kun katsotaan kokkolalaisia yrityksiä, niin siellä on hienoja menestystarinoita, jotka heijastelevat yrittäjähenkisyyttä, verkostoitumista ja kansainvälisyyttä”, hän sanoo.

Kokkola Industrial Parkissa yli 80 toimijaa rakentaa isosti vihreää siirtymää koko Euroopankin mittakaavassa.

Kokkola on ollut jo pitkään mukana kestävän kehityksen innovaatioissa ja kiertotalous on tärkeä osa kaupungin strategiaa. Yritykset toimivat yhteistyössä, jotta teollisuuden päätuotteiden ohella syntyvät materiaalit hyödynnettäisiin mahdollisimman tehokkaasti –esimerkiksi teollisuuden hukkalämpöä käytetään Kokkolassa kaukolämmön tuotannossa.

Laukka nostaa kestävän kehityksen projekteista esimerkiksi kaupungin toimivan jätehuollon ja kierrätysjärjestelmän.

”Kokkolassa on aidosti pystytty tekemään asioita niin, jotta jokainen voi vaikuttaa siihen, että siellä on hyvä asua ja elää ekologisesti ja järkevästi.”

Hänen mukaansa myös sote-palveluiden sujuvuudessa korostuvat yhteiset tavoitteet hyvinvointialueen asukkaiden palvelemiseksi.

“Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä on hyvä ja tiivis yhteistyö – näin on pystytty käyttämään myös resurssit tehokkaammin kuin muualla”, Laukka summaa.

“Kokkolalaiset ovat laadun edelläkävijöitä, ja monet paikalliset yritykset ovat ponnistaneet maailmalle.”

Kaikki valmiudet hyvään elämään

Aikaa tulee vietettyä Kokkolan seudulla paljon myös kesämökillä luonnon helmassa.

“Luonnon puolesta Kokkolan seudulla on kaikki elementit tarjolla: löytyy maata, merta ja puhdasta ilmaa. Semmoiset perustarpeet mitä ihminen tarvitsee hyvinvointinsa eteen.”

Laukka arvostaa urheilulääkärinä erityisesti sitä, että vapaan luonnossa liikkumisen lisäksi kaupungissa on tarjolla myös monipuolinen kattaus liikuntapalveluja.

Pippa Laukka.

“Kokkolassa pidetään oikeasti todella hyvää huolta niistä liikuntapaikoista – löytyy laadukkaat hiihtoladut ja uimahalli, mutta myös esimerkiksi ryhmäliikuntaa”, hän vinkkaa.

Jos Laukan työt eivät pitäisi häntä niin tiukasti pääkaupunkiseudulla, muutto Kokkolaan ei olisi mahdoton ajatus.

Vanhakaupunki Neristan on Kokkolan keskustan helmi.

“Kokkolasta ei puutu mitään. Siellä on kaikki, mitä ihminen tarvitsee hyvään arkeen – luontoa, toimiva infrastruktuuri sekä kiinnostavia työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia.”

Pippa Laukan
Kokkola Top 5:

  1. Monimuotoinen luonto: Kokkolassa on merta, maata ja metsää. Voit käydä marjastamassa, ratsastamassa, vaeltamassa metsässä tai veneilemässä.
  2. Meri: Olen aina asunut meren lähellä – se on minulle elementti missä olemisesta nautin.
  3. Kaunis vanhakaupunki!
  4. Kokkolassa on paljon sympaattisia käsityöpuoteja sekä erilaisia sisustusliikkeitä.
  5. Kokkolassa on ihanan rauhallista. On tilaa olla, ajatella, hengittää ja rauhoittua.